FAQ

Dlaczego należy używać zmywarki do mycia naczyń?

Zmywarka sprawia, że prace domowe są łatwiejsze i mniej czasochłonne. Dodatkowo, zmywarka jest przyjazna środowisku, gdyż zużycie wody i energii jest mniejsze, niż przy ręcznym zmywaniu. Zazwyczaj wszystkie naczynia oznaczone przez producenta jako nadające się do mycia w zmywarce czy odporne na zmywanie mechaniczne mogą być w niej zmywane. Jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad i stosować odpowiedni do potrzeb środek Somat, Twoje naczynia po wyciągnięciu ze zmywarki będą zawsze nieskazitelnie czyste i lśniące.

Jakie funkcje zawierają poszczególne programy w zmywarce?

Zmywanie wstępne/namaczanie:
W zależności od typu zmywarki, istnieje możliwość ustawienia programu z funkcją mycia wstępnego. Programy te pozwalają zazwyczaj na bardziej intensywne zmywanie. Odpowiednią informację znajdziesz w instrukcji obsługi zmywarki albo na stronie jej producenta. Funkcja ta pozwala na spłukanie łatwo usuwalnych pod zimną wodą resztek jedzenia przed rozpoczęciem mycia. Cykl właściwego zmywania rozpoczyna się wtedy z użyciem nowej porcji wody i dopiero wówczas z pojemnika na detergent automatycznie pobierany jest środek myjący. W zależności od wybranego programu woda podgrzewana jest do ustalonej temperatury pomiędzy 35 a 75°C. Cykl zmywania trwa od 15 do 90 min. i kończy się wraz z wypompowaniem wody z detergentem.

Płukanie pośrednie:
Wszystkie programy obejmują płukania pośredniego. Cykl ten służy usunięciu resztek brudnej wody z detergentem i przygotowuje naczynia do płukania końcowego. Płukanie pośrednie kończy się wraz z wypompowaniem wody.

Płukanie końcowe:
Wszystkie programy, za wyjątkiem zmywania wstępnego, posiadają funkcję płukania końcowego. Zmywarka pobiera wodę i podgrzewa ją w programach standardowych do maksymalnej temperatury 75 °C. W czasie podgrzewania z dozownika pobierany jest automatycznie nabłyszczacz. Produkty Somat 7, Somat Tabs All in One, Gold Somat All in One oraz Somat Gold zawierają nabłyszczacz, tak więc nie musisz specjalnie go dodawać.

Suszenie:
Wszystkie programy, za wyjątkiem bardzo krótkich cykli, na przykład do zmywania szklanek, obejmują suszenie, w którym wykorzystywane jest ciepło zmywarki nagrzanej podczss końcowego płukania.  Suszenie trwa zazwyczaj od 20 do 70 min..

Zmiękczanie wody:
Somat Special Salt nadaje się do znaczącej większości zmywarek. Zmywarki te wyposażone są w zmiękczacze wody, do których funkcjopnowania potrzebna jest sól automatycznie pobierana z odpowiedniego pojemnika. Jeśli używasz Somat All in One lub Somat Gold, nie musisz dodawać soli do zmywarki pod warunkiem, że twardość wody nie przekracza 21 dH (niemieckie stopnie twardości wody)

W jaki sposób mogę oszczędzić energię i wodę?

Przede wszystkim obniż temperaturę zmywania do 50°C lub 55°C. Dzięki temu oszczędzisz rocznie około 84 kWh energii elektrycznej i 1497 l wody.
Następnie pamiętaj o używaniu programu automatycznego. Ustawienia zmywarki będą wtedy najbardziej optymalne dla Twoich naczyń, a woda i energia zostaną zużyte w odpowiedniej ilości. Umieszczaj i sortuj naczynia zgodnie z zaleceniami producenta. Regularnie sprawdzaj i czyść układ filtrujący w odpływie. No i w końcu, tak często jak to możliwe, zmywaj tylko przy pełnym wsadzie.

Dlaczego należy używać programów automatycznych?

Automatyczne programy pozwalają zmywarce ocenić stopień zabrudzenia naczyń i odpowiednio do niego dozują potrzebną ilość wody oraz ustalają temperaturę mycia optymalizując zużycie energii, czym przyczyniają się do ochrony środowiska.
Używane zgodnie z zaleceniami nowoczesne detergenty do zmywarek pozwalają na osiągnięcie satysfakcjonującej czystości już przy 50°C czy 55 °C, przy programach automatycznych.

Jaka jest różnica pomiędzy naczyniem nadającym się do zmywarki, a naczyniem odpornym na mechaniczne zmywanie?

Przy opisie właściwości naczyń często stosuje się terminy informujące o tym, że naczynia nadają się do zmywarki lub ich odporności na mechaniczne zmywanie. Termin "nadające się do zmywarek" nie został oficjalnie zdefiniowany, producenci naczyń posługują się nim opierając się na doświadczeniu. Jeśli chodzi natomiast o termin "naczynie odporne na mechaniczne zmywanie" odnosi się on do testów naczyń niemetalowych zgodnie z dwiema europejskimi normami, EN 12875-1 i -2. Wyniki tych testów wyrażone są w postaci symbolu graficznego ze wskazaniem maksymalnej liczby cykli zmywania, jakim naczynie może być poddane bez uszkodzenia go. Nie wprowadzono do tej pory standaryzowanych testów dla naczyń metalowych. Garnki i rondle wykonane z metali nieferromagnetycznych albo tylko z jednego surowca zazwyczaj nadają się do zmywarek i często posiadają symbol odporności na mechaniczne zmywanie. Jeśli masz wątpliwości, ponieważ przedmiot wykonano z kilku różnych materiałów, np. korpus z metalu a uchwyty z plastiku, skontaktuj się z producentem.

Co nadaje się do mycia w zmywarce?

Naczynia są wykonane z rozmaitych tworzyw. To, jak zareagują na mycie w zmywarce, zależy od tworzywa oraz ze sposobu (technologii) wykonania.

Stal nierdzewna:
Sztućce, garnki, rondle, półmiski, łopatki, chochle czy cedzaki często są wykonane ze stali nierdzewnej. W przeciwieństwie "zwykłej" stali, stal nierdzewna nie rdzewieje. Stal nierdzewna zazwyczaj nadaje się do mycia w zmywarce.

Szkło:
Szkło jest bardzo cenione przez panie domu ze względu na jego szczególne właściwości, jak przezroczystość, sposób, w jaki załamuje się na nim i odbija światło, jego blask, nieprzemakalność i odporność na chemikalia. Zazwyczaj szkło można myć w zmywarce.

Srebro:
Zastawą stołową, którą najczęściej wkłada się do zmywarek są srebrne sztućce. Nie nadają się do mycia w zmywarkach dekoracyjne podstawki, misy i półmiski, koszyczki do szklanek na herbatę, solniczki i pieprzniczki, oraz cukierniczki  powleczone bardzo cienką warstwą srebra i często lakierowane.

Drewno:
Nielakierowane i nieklejone przedmioty drewniane, takie jak łyżki do gotowania, mogą być myte w zmywarce. Aczkolwiek pamiętaj, że wyblakną, a ich powierzchnia stanie się szorstka. Duże drewniane, deski do krojenia mogą pękać. Drewniane trzonki sztućców płowieją, mogą też popękać. Drewno lakierowane nie nadaje się do mycia w zmywarce. Drewno w wodzie pęcznieje, co powoduje odpryskiwanie lakieru.

Ceramika:
Wyroby z ceramiki szlachetnej można podzielić na cztery grupy: naczynia gliniane, kamionkowe, porcelanowe oraz wyroby typu vitreous china. W kwestii odporności tych materiałów na mechaniczne zmywanie obowiązuje zasada: im twardszy i mniej porowaty materiał, tym bardziej będzie odporny na mycie w zmywarce.

Tworzywa sztuczne:
Plastikowe przedmioty umieszczone w dolnym koszu zmywarki  mogą łatwo się odkształcać z powodu bliskości elementów grzejnych. Dlatego najlepiej jest wkładać przedmioty z tworzyw sztucznych do kosza górnego. Pod wpływem kontaktu z pozostawiającym plamy jedzeniem (sos pomidorowy, ketchup, sok z marchwi, buraków czy czerwonej kapusty), plastik może się odbarwiać lub trwale zabarwiać.

Czy można jednocześnie zmywać w zmywarce sztućce wykonane z różnych metali?

Srebrne oraz wykonane z nierdzewnej stali sztućce mogą być myte razem. Jakkolwiek należy uważać, aby odmienne rodzaje metali nie stykały się podczas zmywania, gdyż mogą matowieć albo pojawią się na nich plamy.

Czy można zmywać w zmywarce przedmioty aluminiowe?

Czyste aluminium reaguje zarówno na kwasy jak i na zasady, a zmiany na jego powierzchni mogą pojawić się już przy kontakcie z samą wodą. Pod wpływem wody aluminium pokrywa się czarnym nalotem. Tego typu aluminium - stosowane na przykład do praski do czosnku - nie nadaje się do zmywarek, gdyż uszkodzenia są nieodwracalne. W przypadku aluminiowych garnków i rondli najlepiej jest zwrócić się do producenta, który wskaże nam czy dany przedmiot nadaje się do zmywarki albo czy jest odporny na mechaniczne zmywanie. Garnki i rondle mające nieosłoniętą płaszczem aluminiową podstawę prawdopodobnie również nie nadadzą się do zmywarki.

Jak poprawnie ładować zmywarkę?

Nim załadujesz zmywarkę, usuń z naczyń i sztućców wszystkie łatwo usuwalne resztki jedzenia. Nallepiej zrobić tomechanicznie, ponieważ wstępne płukanie pod kranem w zlewie nie jest dobre dla środowiska. W szczególności należy usunąć resztki nie rozpuszczające się w wodzie, jak jarzyny, popiół papierosowy, fusy herbaty czy siekane zioła, aby nie osiadły na pozostałych naczyniach.
i nie zatykały filtra w zmywarce Naczynia należy stabilnie stawiać w koszu. Zwłaszcza szklanki i kieliszki powinny zostać unieruchomione, aby nie obijały się podczas zmywania i nie tłukły.
Filiżanki mogą znaleźć miejsce w rogach koszy, głębsze naczynia najlepiej jest ustawić pośrodku. Niewskazane jest kładzenie przedmiotów luzem na pozostałych naczyniach w koszu, gdyż mogą one utrudniać dotarcie wody ze spryskiwaczy do wszystkich miejsc zmywarki.
Sprawdź też czy ramiona spryskiwaczy mogą obracać się swobodnie.
Duże naczynia ustawiaj w dolnym koszu, a małe i delikatne, jak szklanki czy filiżanki, w górnym.
Sztućce wstaw bez sortowania do koszyka na sztućce, trzonkami w dół. Jeśli Twoja zmywarka jest wyposażona w szufladę na sztućce, możesz je posortować.
Bliska odległość od elementów grzejnych zmywarki może powodować odkształcenie umieszczonych w dolnym koszu plastikowych przedmiotów. Dlatego najlepiej jest wkładać takie przedmioty do kosza górnego.

O czym należy pamiętać opróżniając zmywarkę?

Po zakończeniu cyklu mycia należy pozostawić zmywarkę przez kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami, aby naczynia się ochłodziły. Rozpocznij opróżnianie od kosza dolnego, unikniesz spływania wody pozostałej w koszu górnym na znajdujące się poniżej suche naczynia.

W jaki sposób należy dbać o zmywarkę?

Właściwie używana zmywarka nie wymaga codziennego mycia, ponieważ komora oraz kosze są automatycznie czyszczone podczas cyklu zmywania. Należy jednak pamiętać o regularnym czyszczeniu filtrów.
Jeśli do mycia doda się za mało detergentu, lub nie zostały starte z naczyń bardzo tłuste czy większych rozmiarów resztki, lub jeśli wybrany program jest nieodpowiedni do stopnia lub rodzaju zabrudzeń np.do tłuszczu ich pozostałości mogą odkładać się w zmywarce obniżając jej wydajność przez spowalnianie przepływu wody. W tej sytuacji, a także w każdym innym przypadku, gdy rezultaty zmywania nie są zadowalające, należy umyć wewnętrzne ścianki komory zmywarki i wyczyścić dysze  spryskiwaczy.
W celu utrzymania w czystości zarówno widocznych jak i ukrytych elementów systemu obiegu wody zalecamy regularne czyszczenie zmywarki produktem Somat Machine Cleaner (co miesiąc lub dwa).
Do czyszczenia zewnętrznej obudowy zmywarki, możesz użyć uniwersalnego środka czyszczącego. Nanieś go z pomocą wilgotnej ściereczki i zetrzyj brud.

Skąd biorą się nieprzyjemne zapachy i jak się ich pozbyć?

Wąż odprowadzający wodę powinien być podłączony do syfonu, aby uniemożliwić wydostawanie się nieprzyjemnych zapachów. Wąż nie może być poskręcany.
Może też się zdarzyć, że wybrany program mycia nie jest odpowiedni dla stopnia zabrudzenia na naczyń, w wyniku czego na  koszach i filtrach mogą osadzać się nieczystości.
Rozwiązanie: Zawieś  pojemnik Somat Machine Cleaner w zmywarce i włącz cykl zmywania zgodnie z instrukcją, wybierając jeden z intensywniejszych programów.
Brudna uszczelka przy drzwiczkach również może być przyczyną brzydkiego zapachu. Rozwiązanie: Przetrzyj uszczelkę ściereczką nawilżoną środkiem czyszczącym.
Jeśli brzydki zapach pojawia się w zmywarce przez dłuższy czas nie używanej, użyj Somat Deodorizing Pearls®. Somat Tabs 7, Somat Tabs All in One oraz Gold również pomagają w usuwaniu brzydkich zapachów, zapewniając przyjemną świeżość po każdym zmywaniu.

Czy produkty Somat mogą być używane także w przypadku zmywarek zasilanych ciepłą wodą?

Praktycznie wszystkie domowe zmywarki mogą być podłączone do ciepłej wody. Temperatura na wlocie do zmywarki nie może wtedy przekroczyć 60 °C - po dodatkowe informacje najlepiej jest zwrócić się do producenta zmywarki. Zmywarka podłączona do ciepłej wody pozwala zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, ponieważ jej ilość potrzebnego do podgrzewania wody w trakcie zmywania jest mniejsza. Całkowita ilość zaoszczędzonej energii będzie zależała od temperatury doprowadzanej ciepłej wody oraz temperatury pomieszczenia.
Udowodniono, że Somat świetnie się sprawdza w przypadku zmywarek podłączonych do kranu z ciepłą wodą. Nawet wrażliwe na wysoką  temperaturę enzymy zawarte w detergencie działają efektywnie, ponieważ ciepła woda na  początku cyklu mycia  zostaje schłodzona do ok. 30 °C pod wpływem temperatury naczyń i ścianek komory zmywarki.

Kiedy należy dodawać do zmywania nabłyszczacza oraz soli regenerującej?

Jeśli używasz tabletki wielofunkcyjnej (n.p. Somat All in One lub Somat Gold), w ogóle nie potrzebujesz nabłyszczacza. Ponadto, gdy twardość wody nie przekracza 21 °dH (niemieckie stopnie twardości wody) niepotrzebne jest dodawanie soli regenerującej. Jednakże w przypadku twardszej wody należy dodawać sól regenerującą, aby chronić urządzenie przed powstaniem kamienia i poprawić rezultaty zmywania. Zmywarka może być wyposażona w kontrolki braku nabłyszczacza lub soli. Działanie tych kontrolek możesz ignorować, jeśli właściwie używasz wielofunkcyjnych tabletek.

Czy można używać w zmywarce płynu do ręcznego zmywania naczyń?

Płyny do ręcznego zmywania naczyń nie nadają się do zmywarek. Wydzielana przez nie piana może dostać się do dolnej części urządzenia i uruchomić system aqua-stop. Może być wtedy potrzebne wezwanie specjalisty serwisowego w celu naprawy zmywarki. Z tego samego powodu naczynia umyte wstępnie ręcznie z użyciem płynu przed włożeniem do zmywarki, powinny zostać dobrze spłukane.

Jakie programy odpowiadają poszczególnym rodzajom zabrudzeń?

70/75 °C Intensywny:
normalnie oraz mocno zabrudzone garnki i rondle
65 °C Normalny lub Uniwersalny:
Zaschnięte resztki jedzenia
50/55 °C Normalny lub Uniwersalny:
naczynia normalnie zabrudzone
45/55 °C Ekonomiczny
naczynia normalnie zabrudzone (cykl może trwać dłużej, niż przy programie normalnym)
35 °C – 45 °C Delikatny/Szkło:
lekko zabrudzone, wrażliwe na wysoką temperaturę naczynia (szczególnie szklanki i kieliszki)
35 °C – 60 °C Szybki/Krótki
Lekko zabrudzone naczynia bez zaschniętych resztek po jedzeniu (cykl trwa mniej niż godzinę, ale może być bardziej energochłonny)

Dlaczego po wyjęciu naczyń ze zmywarki pozostają na nich resztki jedzenia?

Przyczyną może być źle dobrany program, niepoprawne załadowanie zmywarki, albo pozostawienie na naczyniach nierozpuszczalnych w wodzie resztek jedzenia. Aby uniknąć kiepskich rezultatów zmywania, zeskrob lub zetrzyj duże lub trudniejsze do usunięcia resztki jedzenia zaraz po użyciu naczynia przed, włóżenien go je do zmywarki. Upewnij się, że zmywarka jest właściwie załadowana. Ramiona spryskiwaczy muszą swobodnie się obracać, a dysze nie mogą być zablokowane. Przeczytaj nasze wskazówki dotyczące wkładania naczyń do zmywarki.

Skąd bierze się drobny, piaskowaty osad na naczyniach (szczególnie na szklankach i filiżankach) po myciu w zmywarce?

Piaskowaty osad na szklankach, filiżankach, miseczkach oraz wąskich naczyniach może pojawić się, gdy były one bardzo brudne albo temperatura zmywania zbyt niska. Wysokich, wąskich szklanek nie powinno się umieszczać w rogach górnego kosza, gdyż wodzie z detergentem ciężko będzie dotrzeć do wszystkich naczyń. Często zdarza się, że zabrudzenia nie zostały zmyte, ponieważ znalazły się w "martwym polu", tzn. inne myte przedmioty zasłoniły je przed natryskiem wody z detergentem. Regularnie sprawdzaj układ filtrujący oraz dysze i utrzymuj je w czystości nie dopuszczając, abyodkładał się w nich osad z zabrudzeń.

Dlaczego czasami trudno jest usunąć z filiżanek plamy po herbacie?

Pozostawiona w filiżance czarna herbata może spowodować powstanie nalotu na dnie i ścianklach naczyń. Tego typu plamy mogą być szczególnie trudne do usunięcia, gdy woda jest bardzo twarda i przy niektórych rodzajach herbaty. Plamy z herbaty można usunąć zwiększając ilość używanego w zmywarce proszku do mycia albo stosując wielofunkcyjne tabletki Somat w temperaturze 50/55 °C. Somat 7, Somat Tabs All in One usuwają plamy z herbaty już w niskich temperaturach.

Jak pozbyć się tłuszczu osadzonego wewnątrz zmywarki?

Tłuszcz odkłada się na filtrach oraz wewnątrz zmywarki wówczas, gdy często do zmywania bardzo tłustych naczyń używamy skróconych lub szybkich programów. Program powinien zawsze być dobierany w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń. Większe pozostałości tłuszczu po prostu usuń z naczyń i garnków za pomocą sztućców lub papierowego ręcznika zanim włożysz je do zmywarki. Aby z łatwością wyczyścić wnętrze zmywarki polecamy użyć Somat Machine Cleaner.

Po zmywaniu w zmywarce naczynia pokryte są białym, rozpuszczalnym w wodzie osadem. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?

Jeśli używasz soli do zmiękczania wody, na naczyniach może pojawiać się biały, rozpuszczalny w wodzie osad, powstały w wyniku wydostawania się roztworu soli z pojemnika na sól. Przyczynami tego mogą być:

  • nieprawidłowo zamknięta pokrywa pojemnika na sól, co powoduje wyciekanie roztworu soli do wnętrza komory zmywania -  w tej sytuacji należy właściwie zamknąć pokrywę.
  • niewielkie pęknięcie w w/w pokrywie - należy ją wymienić.
  • wysypanie się soli do komory zmywania w momencie uzupełniania zawartości pojemnika - w takim przypadku uruchom  skrócony program przy pustej zmywarce, bez naczyń.

Po zakończeniu zmywania, na naczyniach pozostaje biały, nie rozpuszczający się w wodzie osad. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?

Może to być kamień. Tego typu osad może pojawiać się, kiedy stosowane są proszek lub tabletki do zmywania bez funkcji soli, a w układzie do zmiękczania wody brakuje soli regenerującej. W tej sytuacji należy uzupełnić poziom soli albo użyć wielofunkcyjnych tabletek z funkcją soli (n.p. Somat All in One albo Somat Gold). Jeżeli twardość wody przekracza 21 °dH (niemieckie stopnie twardości wody), kamień może się odkładać nawet przy zastosowaniu wielofunkcyjnych tabletek. W tej sytuacji zmywanie należy zaczynać dopiero po wsypaniu soli do pojemnika na sól. Za pomocą instrukcji obsługi zmywarki, sprawdź, czy ustawienia jednostki zmiękczającej wodę są zgodne z poziomem twardości wody.
Rozwiązanie natychmiastowe: użyj Somat Machine Cleaner włączając pustą zmywarkę na  najbardziej intensywny program. To pozwoli usunąć osad. Jeśli zmyte naczynia są całkowicie pokryte białym, nie rozpuszczającym się w wodzie osadem, pozostaw je w urządzeniu na czas mycia płynem do czyszczenia zmywarek. Rozwiązanie tego nie należy stosować w przypadku tworzyw wrażliwych na kwas, naczyń emaliowanych lub zdobionych. Tego rodzaju naczynia należy na krótko zanurzyć w roztworze kwasku cytrynowego lub octru, a następnie dokładnie weypłukać pod bieżącą wodą

Co powoduje matowienie srebrnych sztućców po myciu?

Matowienie srebra jest najczęściej związane z rodzajem żywności. Resztki jedzenia zawierające siarkę, jak musztarda, jajka, warzywa, ryby, itd., mogą powodować przebarwienia srebra. W zmywarce tego rodzaju resztki pozostają w kontakcie ze sztućcami dłużej, niż podczas zmywania ręcznego. Funkcja ochrony srebra w tabletkach Somat zapobiega jego matowieniu spowodowanemu obecnością związków siarki w resztkach jedzenia. Jeśli pozostałości po jedzeniu są znaczne albo jeśli zmywarka używana jest nieregularnie, zalecamy ręczne zmywanie srebra stołowego bezpośrednio po jego użyciu lub mycie ich w zmywarce wyłącznie na programach z myciem wstępnym. Pamiętać należy także o tym, aby srebro i nierdzewna stal nie stykały się ze sobą w zmywarce. Jednak srebro matowieje nie tylko pod wpływem czynników zewnętrznych. Kompozycja oraz proces wykonania srebrnej powłoki mają zasadnicze znaczenie. Na przykład, srebro oznaczone próbą 800 może przebarwić się na kolor złoty do jasno-brązowego koloru z powodu wysokiej (20 %-owej) zawartości w nim miedzi. Z tego powodu lepiej nie myć go w zmywarce. Natomiast jeśli zostało dodatkowo pokryte galwanicznie srebrną powłoką  jest mniej wrażliwe i zachowuje się jak jak srebro próby 900 lub nawet czyste, 100%-owe srebro. Bardzo stare srebro stołowe, z którego starła się srebrna powłoka, czasem do tego stopnia, że widać znajdujące się pod nią główny materiał, jest wysoko podatne na matowienie. Sztućce tego rodzaju nie powinny w ogóle już być myte w zmywarce. Ogólnie rzecz ujmując, nie da się całkowicie uniknąć matowienia srebra stołowego. Odbarwienia na przedmiotach ze srebra można próbować usunąć za pomocą pasty do czyszczenia metali.

Skąd bierze się kolorowe zabarwienie na sztućcach czy garnkach ze stali nierdzewnej?

Te "tęczowe" plamy to przebarwienia spowodowane niektórymi rodzajami jedzenia takimi, jak kalafior, seler, kalarepa, grzyby, ziemniaki czy gotowana ryba. Woda ze zmywania zawierająca pochodzące z nich substancje może również odbarwić inne przedmioty znajdujące się w zmywarce. Kolorowy, tęczowy nalot przywiera ściśle do stali w postaci cieniutkiego płaszcza. Z punktu widzenia zdrowotnego zupełnie nieszkodliwe i daje się usunąć płynem do czyszczenia zmywarek lub pastą do metalu.

Od czego powstają rdzawe plamki, np. na sztućcach ze stali nierdzewnej, gdy przedmioty te do tej pory nie były jeszcze myte w zmywarce?

Tego typu rdzawe plamki, zwane rdzą nalotową, na naczyniach czy sztućcach ze stali nierdzewnej powstają zazwyczaj w wyniku kontaktu z innym obiektem. Powodem mogą być, na przykład, niestalowe śrubki użyte do zamocowania rączek do garnków i rondli. Innym źródłem rdzy mogą być uszkodzone emaliowane przybory kuchenne, obieraczki, sitka do herbaty i inne utensylia wykonane z niskostopowej stali. Częstą przyczyną rdzy nalotowej są uszkodzenia plastikowej warstwy ochronnej na metalowych prętach koszy w zmywarce. Wytwarzająca się wtedy rdza przenoszona jest wraz z wodą z mycia, osadzając się na przedmiotach ze stali nierdzewnej. Sam środek do mycia naczyń nie wywołuje rdzy. W rzadkich sytuacjach rdza może być przenoszona do zmywarki przez wodę z kranu.

Skąd bierze się korozja wżerowa na stali nierdzewnej i jak jej uniknąć?

Najczęstszym rodzajem korozji stali nierdzewnej jest korozja wżerowa, która prowadzi do zniszczenia materiału. Szczególnie podatne na nią są ostrza noży. Rozpoczyna się od powstania drobnych, niewidocznych gołym okiem wgłebień na powierzchni. Wraz z powiększaniem się ich widoczne stają się uszkodzone obszary, o kolorze ciemno-szarym do czarnego i ziarnistej strukturze, o wymiarach  do kilku milimetrów. Przyczyną tej korozji jest uszkodzenie zewnętrznej warstwy ochronnej. Proces ten jest wywoływany wysoką zawartością chlorków w wodzie pitnej oraz w resztkach jedzenia. Kwasy w jedzeniu również przyczyniają się do korozji wżerowej. Dlatego przy uzupełnianiu soli w odpowiednim pojemniku zmywarki należy koniecznie sprawdzić, czy na dnie komory zmywarki lub w innych jej częściach nie ma zalegającej soli do zmywarek. Rozsypaną do zmywarki sól regenerującą czy wyciekły ze zbiornika roztwór soli można wypłukać włączając program zmywania wstępnego, albo cykl skrócony w nowszych urządzeniach. Środki o odczynie zasadowym, jak preparaty do czyszczenia, nie powodują wżerów na powierzchni stali nierdzewnej.

Niektóre szklanki ulegają mlecznemu zmętnienieniu, którego nie można się pozbyć. Dlaczego tak się dzieje?

Rozwój korozji na szkle w formie mlecznego zamglenia zależy od materiału użytego do produkcji oraz od warunków zmywania. Mimo odporności chemicznej szkło jest podatne na oddziaływanie zwykłej wody, czy roztworów wodnych i z czasem może ulegać powierzchniowemu niszczeniu. W konsekwencji składniki szkła są z niego wypłukiwane i szkło wygląda coraz gorzej. Zjawisko to jest potęgowane naprzemiennym występowaniem faz suchych i mokrych oraz skokami temperatury podczas mycia w zmywarce. Zazwyczaj jednak sporo czasu upłynie, nim na szklankach mytych w zmywarce pojawią się widoczne zmiany w formie zmatowienia czy mlecznych zacieków. Ponieważ szkło jest na ogół wyjątkowo lśniące i przezroczyste, najmniejsze zmiany są natychmiast zauważalne. Rodzaj używanego do mycia detergentu nie ma tutaj znaczenia. Tego typu korozja szkła może pojawić się przy każdym środku do zmywarek automatycznych. Pamiętaj jednak, że Somat All in One i Somat Gold zawierają funkcję ochrony szkła, co pomaga w uniknięciu korozji przez dłuższy okres.
A oto przydatna porada na przyszłość: Kupując nowe szkło sprawdzaj, czy widnieje na nim symbol lub informacja o myciu w zmywarce. Niektórzy producenci gwarantują odporność szkła na określoną ilość cykli zmywania mechanicznego.

Dlaczego przedmioty z tworzyw sztucznych schną w zmywarce gorzej, niż pozostałe naczynia?

Hydrofobowa powierzchnia plastiku jest trudna do zmoczenia. Stąd w trakcie suszenia formują się na niej kropelki wody. Na dodatek plastik źle wchłania ciepło. Dlatego właśnie schnie wolniej, niż innego rodzaju tworzywa. W zależności od stanu plastikowych przedmiotów (wiek, szorstkość powierzchni, zadrapania, itd.) oraz wydajności systemu suszenia zmywarki, niektóre naczynia mogą nadal być lekko mokre po wyjęciu z urządzenia.

Jak uniknąć zadrapań na szkle?

Zadrapania powstają w wyniku mechanicznych urazów szklanej powierzchni. Rzadko zdarza się, aby używane na co dzień szklanki nie posiadały tego typu uszkodzeń. W czasie zmywania naczyń w zmywarce, zadrapania i wyszczerbienia mogą powstawać wówczas, kiedy szklanki obijają się o siebie lub o inne, twarde przedmioty. Zdarza się to albo w momencie umieszczania ich w zmywarce albo gdy ustawione zbyt blisko siebie stykają się w koszu zmywarki. Mogą wtedy pojawić się koliste ślady tarcia, ponieważ podczas mycia szklanki mają tendencję do obracania się wokół własnej osi. Zadrapania mogą pojawić się pojedynczo lub na całej powierzchni szkła. Mogą też się łączyć ze sobą tworząc białe plamki lub kręgi. Początkowo, uszkodzenia w postaci wyszczerbień są niewidoczne gołym okiem. Jedynie używając mikroskopu możemy odkryć bardzo cienkie pęknięcia nakładające się na siebie niczym łuski. Te pęknięcia stają się widoczne dopiero po wielokrotnym mechanicznym zmywaniu. Również zarysowania na szkle są początkowo niewidoczne gołym okiem. Im częściej szklanki myte są w zmywarce, tym bardziej widoczne stają się zarysowania, ponieważ woda oraz środki myjące wnikają w rysy i cienkie pęknięcia. W konsekwencji, obluzowane uprzednio cząsteczki szkła odczepiają się. Proces ten zostaje przyspieszony szybkimi spadkammi  temperatury pomiędzy niektórymi fazami cyklu mycia w zmywarce.

Skąd bierze się czasem nieprzyjemny zapach szklanek po ich umyciu?

W przeciwieństwie do powszechnie panującego przekonania o gładkiej i nieprzenikalnej powierzchni szkła, w rzeczywistości ma ona szorstką nieregularną strukturę, widoczną  pod mikroskopem. Drobne cząstki brudu mogą dostawać się do tych szczelin zarówno podczas używania, jak i mycia szkła i, w zależności od warunków zmywania (program, temperatura mycia, ciśnienie w spryskiwaczach), nie zawsze jest możliwe ich usunięcie u. Zjawisko to dotyczy szczególnie wąskich szklanek, gdyż woda ze spryskiwaczy prawdopodobnie nie zawsze dociera do ich dna. Wskutek zachodzących procesów chemicznych osadzone w szkle cząstki brudu ulegają przemianom, w wyniku których powstają substanje o nieprzyjemnym zapachu i sprawiając, że szklanki zaczynają brzydko pachnieć. Kiedy szkło jest zniszczone, zapach przenosi się na napój w naczyniu. Jest to szczególnie zauważalne w przypadku gazowanej wody mineralnej, gdyż ulatniające się gazowe pęcherzyki dwutlenku węgla odczepiają cząstki od szkła i unoszą je do góry.
Korozja szkła na używanych od dłuższego czasu szklankach również prowadzi do zmian w strukturze powierzchniowej i mikroskopijne cząstki zabrudzeń  jeszcze łatwiej dają się w niej uwięzić.
Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów na szklankach można spróbować umyć je kilka razy pod rząd na programie o wysokiej temperaturze. Należy wtedy umieścić szklanki w koszu zmywarki tak, aby woda ze spryskiwaczy dotarła do wszystkich miejsc. W zależności od stanu i wieku szklanek, czasem nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie brzydkiego zapachu.