Somat Logo

Chana masala

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 800 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 15 g imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 tajskie chili
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml wody
  • sól
  • liście kolendry (do dekoracji)
  • chlebek naan (jako dodatek)
  • ryż basmati (gotowany, jako dodatek)

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, gęste sito, robot kuchenny, patelnia, gumowa szpatułka

Obierz imbir i czosnek. Obierz i posiekaj cebulę. Odsącz ciecierzycę z puszki. Zalewę możesz wykorzystać do innego przepisu. Wrzuć obrany imbir i czosnek, tajskie chili, mieszankę garam masala, mielony kmin rzymski, kurkumę i mielone chili do robota kuchennego i zblenduj na gładką pastę.

Rozgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i podsmaż przez ok. 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj pastę z przypraw, odsączoną ciecierzycę, rozdrobnione pomidory i wodę, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Dopraw solą do smaku. Dodaj liście kolendry do dekoracji. Podawaj z chlebkiem naan i gotowanym ryżem basmati. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.