Somat Logo

Fettucine Alfredo

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 500 g makaronu fettuccine (świeży) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki natki pietruszki 
  • 80 g masła 
  • 400 ml śmietany 
  • 150 g parmezanu 
  • parmezan do dekoracji 
  • sól 
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, mały rondel, duży rondel, sito

Obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

Część masła rozpuść w rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 1 minutę. Przełóż śmietanę do rondla, a następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Co pewien czas mieszaj. Dodaj parmezan, a następnie zdejmij rondel z ognia.

Zagotuj wodę. Dodaj sól i makaron fettuccine, gotuj, aż będzie al dente. Odcedź ugotowany makaron i wrzuć do sosu śmietanowego. Wymieszaj, aby połączyć. Ponownie postaw rondel na ogniu, dodaj siekaną natkę pietruszki i masło, a następnie ponownie wymieszaj, aby dokładnie pokryć makaron sosem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkowym parmezanem. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.