Somat Logo

Grzyby nadziewane

Składniki
Liczba porcji: 2

  • 500 g grzybów 
  • 2 cebulki dymki 
  • 1 szalotka 
  • 150 g sera owczego 
  • ½ łyżeczki mielonej papryki 
  • ¼ łyżeczki chili w płatkach 
  • ½ łyżka oleju roślinnego 
  • 150 g szpinaku 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, deska do krojenia, nóż, mała miska, duża patelnia, tarka o drobnych oczkach, łyżka kuchenna, łyżka, patelnia nadająca się do umieszczenia w piekarniku

Nagrzej piekarnik do 180°C/350°F. Drobno posiekaj szalotkę, a dymkę pokrój w poprzek na cienkie krążki. W małej misce wymieszaj ser, mieloną paprykę, płatki chili, olej roślinny i dymkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podgrzej olej roślinny na dużej patelni na średnim ogniu i podsmaż szalotkę przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż zmniejszy objętość. Zetrzyj gałkę muszkatołową na patelnię i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.

Ostrożnie usuń nóżki z grzybów. Następnie delikatnie wydrąż łyżką wnętrze kapeluszy, aby utworzyć miejsce do napełnienia farszem.

Napełnij kapelusze farszem szpinakowym lub serowym, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C/350°F i piecz przez ok. 12-15 minut, aż ser się roztopi i stanie się złocistobrązowy. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.