Somat Logo

Trzy przystawki: hummus, pasta baba ghanoush i sałatka z marchewki

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 2 bakłażany
  • 400 g marchewki
  • 250 g ciecierzycy (z puszki, odsączonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 10 g mięty
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g pestek dyni
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (3,8%)
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • warzywa pokrojone w słupki

Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, deska do krojenia, nóż, obieraczka do warzyw, tarka, mała patelnia, łyżka kuchenna, duża miska, robot kuchenny

Nagrzej piekarnik do 200°C/390°F. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, ponacinaj w poprzek i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez około 30–40 minut do zmięknięcia. Odstaw do ostygnięcia.

Drobno posiekaj miętę na sałatkę marchewkową. Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Podpraż pestki dyni, aż staną się aromatyczne.

Wymieszaj startą marchewkę z posiekaną miętą, prażonymi pestkami dyni, żurawiną, połową kminu rzymskiego, odrobiną soku z cytryny i niewielką ilością oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 10–20 minut.

Aby przygotować hummus, rozgnieć ciecierzycę z obranym czosnkiem, pastą tahini, oliwą z oliwek, wodą, odrobiną soku z cytryny, resztą kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Przełóż do miski.

Aby przygotować bakłażanowy dip, wydrąż miękki miąższ z bakłażana i drobno go pokrój. Przełóż do dużej miski. Pamiętaj, aby pozostawić bakłażana do ostygnięcia przed dalszą obróbką.

Drobno posiekaj tymianek i czosnek. Dodaj do bakłażana i rozgnieć z pastą tahini, jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Własnoręcznie przygotowane meze podawaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.

Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.