Somat Logo

Klasyczna musaka z bakłażanem

Składniki
Liczba porcji: 8

  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 800 g pomidorów z puszki (w całości, obrane)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 750 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu
  • 100 g gałki muszkatołowej
  • 100 g soli
  • 100 g pieprzu
  • 100 g oleju do smażenia
  • 100 g oleju do natłuszczenia naczynia

Naczynia i przybory kuchenne: ręczniki papierowe, deska do krojenia, nóż, duży garnek, patelnia, piekarnik, duży rondel, rózga kuchenna, naczynie żaroodporne

Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1 cm/0,5 cala, drobno posiekaj cebulę i rozgnieć czosnek. Plastry bakłażana posól z obu stron, rozłóż na ręcznikach papierowych i zostaw na około 20 minut. W tym czasie dokładnie umyj ziemniaki, gotuj je w mundurkach przez ok. 15 minut na średnim ogniu, a następnie zdejmij z ognia.

Wlej olej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Wrzuć jagnięcinę i smaż przez ok. 3 minuty do zbrązowienia, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw solą, kminem rzymskim, rozmarynem i cynamonem. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 50 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C/400°F. Delikatnie osusz bakłażana papierowymi ręcznikami. Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni i podsmaż plastry bakłażana z obu stron, aż staną się złocistobrązowe. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przejdź do robienia beszamelu. Zacznij od stopienia masła w rondlu na średnim ogniu. Dodaj mąkę, przesiewając ją, a następnie mieszaj składniki aż do uzyskania konsystencji pasty. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając rózgą. Mieszaj intensywnie, aż sos będzie miał gładką konsystencję, a następnie pozostaw na gazie przez ok. 3-4 minuty do zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dodaj jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Natłuść duże naczynie żaroodporne. Ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż je równą warstwą na dnie naczynia żaroodpornego i lekko posól. Na ziemniakach ułóż warstwę bakłażanów, a następnie mięso, posyp serem i na koniec polej beszamelem. Piecz musakę w piekarniku nagrzanym do 200°C/400°F przez 45 minut lub do punktowego zarumienienia się wierzchu potrawy. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.