Somat Logo

Lekka sałatka z truskawek i szparagów

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 450 g zielonych szparagów 
  • 200 g truskawek 
  • 80 g młodego szpinaku
  • 30 g pistacji 
  • 100 g sera feta 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek do smażenia

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, duża patelnia, łyżka kuchenna, słoik typu wek, miska

Odetnij zdrewniałe końce szparagów, a następnie pokrój szparagi na kawałki (długości ok. 1 cm) pod lekkim kątem. Odszypułkuj truskawki, a następnie pokrój je w ćwiartki.

Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, podsmaż szparagi na niewielkim ogniu przez 8-10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Do miski wrzuć młody szpinak, usmażone szparagi, truskawki i pokruszoną fetę, wymieszaj. Przed podaniem polej sosem vinaigrette i posyp pistacjami.

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.