Somat Logo

Nadziewane ziemniaki pieczone

Składniki
Liczba porcji: 2

  • 2 ziemniaki russet
  • 30 g oliwek
  • 30 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g cheddara (tarty)
  • 30 g rukoli
  • 1 łyżka crème fraîche
  • sól
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: blaszka do pieczenia, piekarnik, deska do krojenia, nóż

Nagrzej piekarnik do 200°C/400°F. Oliwki przekrój na pół, odcedź suszone pomidory, posiekaj szczypiorek, odstaw. Nakłuj skórę każdego z ziemniaków kilka razy widelcem, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut do zmięknięcia.

Wyjmij ziemniaki z piekarnika i natnij każdy z nich od góry. Do powstałej szczeliny włóż masło, ugnieć widelcem, następnie dodaj cheddar i ponownie ugnieć.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oliwki, suszone pomidory, szczypiorek, rukolę i crème fraîche, posyp z wierzchu odrobiną szczypiorku. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.