Skip to Content

Burger z halloumi i sosem miodowo-musztardowym

Składniki
Liczba porcji:
4

  • 500 g sera halloumi 
  • 1 cebula (czerwona) 
  • ½ cukinii 
  • ½ bakłażana 
  • 175 ml bulionu warzywnego (podzielony na porcje) 
  • 1 łyżeczka proszku curry 
  • 100 g musztardy 
  • 30 g cukru 
  • 10 g miodu 
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 liście cykorii sałatowej 
  • 2 gałązki mięty 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej roślinny do smażenia

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, woreczek do mrożenia, patelnia, szczypce, piekarnik, duża miska, rózga kuchenna, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, nóż z ząbkami, szpatułka, pędzel kuchenny

Pokrój cebule na krążki. Pokrój ser halloumi, cukinię i bakłażana w plastry.

Do woreczka do mrożenia wlej nieco oleju roślinnego oraz wsyp proszek curry, sól i pieprz. Zamknij woreczek i połącz wszystkie składniki, potrząsając nim. Włóż do środka plastry sera halloumi. Włóż do lodówki i pozostaw przez 30-60 minut, aby ser się zamarynował.

Rozgrzej na patelni trochę oleju roślinnego. Podsmaż plastry bakłażana na średnim ogniu po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko podpieczony. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw.

Na tej samej patelni podsmaż plastry cukinii po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i złocistobrązowe. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Odstaw.

Nagrzej piekarnik do 200°C (400°F). W dużej misce wymieszaj rózgą kuchenną musztardę, cukier i miód.

Podczas mieszania powoli dodawaj olej roślinny cienkim ciągłym strumieniem. Mieszaj aż do powstania kremowego sosu. Dopraw solą i pieprzem.

Przekrój bułki na pół i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekaj przez 4-6 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (400°F).

Rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu na patelni. Podsmaż ser halloumi po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż do lekkiego zarumienienia.

Posmaruj każdą bułkę sosem miodowo-musztardowym. Na dolnej części ułóż cykorię, a następnie warstwami ser, cukinię, bakłażana i krążki cebuli. Na warzywach umieść listki mięty. Polej sosem, przykryj górną częścią bułki i podawaj z domowymi frytkami.

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

  • Poznaj inicjatywę #ENJOYTOGETHER

  • Kto powiedział, że zmywanie musi być nudne? Z naszymi wskazówkami i grami zabawa gwarantowana! A dzięki naszym skutecznym produktom zmywanie to bułka z masłem!

  • Znajdź idealny przepis i spraw przyjemność najbliższym przy kolejnym wspólnym spotkaniu.