Skip to Content

Calzone z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Składniki
Liczba porcji:
2

  • 1 żółta papryka 
  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia 
  • 250 g sera mozzarella 
  • 21 g świeżego jogurtu 
  • 125 ml letniej wody 
  • 175 g mąki 
  • 75 g semoliny z pszenicy miękkiej 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek bazylii 
  • 1 cytryna 
  • 30 g parmezanu 
  • 200 g purée z pomidorów 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek (do smażenia) 
  • oliwa z oliwek (do natłuszczenia) 
  • semolina (do oprószenia)

Naczynia i przybory kuchenne: 2 miski, ściereczka kuchenna, deska do krojenia, nóż, patelnia grillowa, szpatułka, pędzel kuchenny, miska (duża), tarka o drobnych oczkach, piekarnik, wałek, blaszka do pieczenia

Umieść w misce świeże drożdże i rozpuść je w letniej wodzie. Dodaj mąkę, semolinę, sól i połowę oliwy z oliwek. Ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie pokrój paprykę, bakłażana i cukinię na małe kawałki. Podsmaż warzywa z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, od czasu do czasu smarując ją oliwą za pomocą pędzla. Zdejmij warzywa z patelni, posiekaj i wrzuć do miski. Drobno posiekaj listki bazylii i wrzuć do miski razem ze skórką z cytryny, startym parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszaj, aby połączyć składniki.

Nagrzej piekarnik do 220°C/430°F. Podziel ciasto na pół i oprósz semoliną. Rozwałkuj jedną część na duże koło o średnicy ok. 25 cm/10 cali. Pokrój mozzarellę w plasterki i umieść jedną czwartą na jednej połówce ciasta. Na serze ułóż grillowane warzywa, a następnie kolejną warstwę mozzarelli. Złóż ciasto, zakrywając farsz, i sklej krawędzie. Powtórz powyższe czynności, aby wykorzystać drugą połowę ciasta i resztę sera.

Przełóż calzone na blaszkę do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 220°C/430°F.

W trakcie pieczenia umieść w misce purée z pomidorów, suszone oregano, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek i wymieszaj do połączenia. Podaj calzone z sosem pomidorowym. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

  • Poznaj inicjatywę #ENJOYTOGETHER

  • Kto powiedział, że zmywanie musi być nudne? Z naszymi wskazówkami i grami zabawa gwarantowana! A dzięki naszym skutecznym produktom zmywanie to bułka z masłem!

  • Znajdź idealny przepis i spraw przyjemność najbliższym przy kolejnym wspólnym spotkaniu.