Składniki
Liczba porcji: 4
- 500 g makaronu fettuccine (świeży)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki natki pietruszki
- 80 g masła
- 400 ml śmietany
- 150 g parmezanu
- parmezan do dekoracji
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, mały rondel, duży rondel, sito
Obierz i posiekaj czosnek. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Część masła rozpuść w rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez ok. 1 minutę. Przełóż śmietanę do rondla, a następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Co pewien czas mieszaj. Dodaj parmezan, a następnie zdejmij rondel z ognia.
Zagotuj wodę. Dodaj sól i makaron fettuccine, gotuj, aż będzie al dente. Odcedź ugotowany makaron i wrzuć do sosu śmietanowego. Wymieszaj, aby połączyć. Ponownie postaw rondel na ogniu, dodaj siekaną natkę pietruszki i masło, a następnie ponownie wymieszaj, aby dokładnie pokryć makaron sosem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkowym parmezanem. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.