Skip to Content

Łosoś teriyaki

Składniki
Liczba porcji:
2

  • 2 cebulki dymki 
  • 100 ml bulionu warzywnego 
  • 100 ml sosu sojowego 
  • 15 ml przyprawy mirin 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 filety z łososia 
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, rondel, łyżka kuchenna, talerz, piekarnik, patelnia nadająca się do umieszczenia w piekarniku

Posiekaj dymkę.

Wlej do rondla bulion warzywny, sos sojowy, przyprawę mirin i miód, a następnie postaw na średnim ogniu. Gotuj, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę, ok. 10-15 minut.

Nagrzej piekarnik do 180°C (350°F). Umieść łososia na patelni nadającej się do umieszczenia w piekarniku. Posmaruj go ze wszystkich stron sosem teriyaki za pomocą pędzla. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (350°F) przez ok. 10-12 minut. Wyjmij łososia i przełóż go na talerz. Przed podaniem dopraw pieprzem i posyp dymką.

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

  • Poznaj inicjatywę #ENJOYTOGETHER

  • Kto powiedział, że zmywanie musi być nudne? Z naszymi wskazówkami i grami zabawa gwarantowana! A dzięki naszym skutecznym produktom zmywanie to bułka z masłem!

  • Znajdź idealny przepis i spraw przyjemność najbliższym przy kolejnym wspólnym spotkaniu.