Skip to Content

Turecki chlebek pita

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 200 g mąki orkiszowej (typ 1050)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml letniej wody
  • 2 pomidory
  • 10 g natki pietruszki (bez łodyżek)
  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka rozkruszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 cytryna (sok) do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki sumaku do dekoracji
  • mąka orkiszowa do oprószenia 
  • sól
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, sito, duża miska, blaszka do pieczenia lub kamień do pizzy, papierowy ręcznik, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne, pergamin, wałek

Maksymalnie nagrzej piekarnik (230°C – 300°C/450°F – 475°F), a następnie umieść w środku kamień do pizzy lub blaszkę do pieczenia w celu nagrzania. Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową razem z solą, po czym stopniowo dodawaj letnią wodę i oliwę. Mocno zagniataj ciasto przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.

Podziel na porcje wielkości piłki tenisowej, przykryj mokrym ręcznikiem papierowym i odstaw na 10 minut.

Umieść pomidory w naczyniu żaroodpornym i zalej je wrzątkiem tak, aby były w całości zakryte. Pozostaw na około 30 sekund, gwałtownie schłodź w wodzie z lodem, a następnie obierz ze skórki.

Drobno posiekaj natkę pietruszki. Połowę odłóż do dekoracji. W dużej misce wymieszaj mieloną jagnięcinę, pomidory pokrojone w ćwiartki, połowę posiekanej natki pietruszki, przecier pomidorowy, suszony czosnek niedźwiedzi, oliwę czosnkową, płatki chili i kmin rzymski. Dopraw solą i pieprzem.

Na wysypanym dużą ilością mąki podłożu rozwałkuj kulki ciasta na duże dyski o grubości ok. 1/2 cm/1/4 cala. Przełóż na pergamin.

Rozprowadź przyprawione mięso cienką warstwą na cieście i delikatnie dociśnij palcami. Umieść placki razem z pergaminem w piekarniku, ostrożnie kładąc je na gorącej blaszce lub kamieniu. Piecz przez około 5–8 minut lub do pojawienia się bąbelków i zarumienienia brzegów. Powtarzaj tę czynność dla pozostałych porcji ciasta i mięsa.

Posyp natką pietruszki. Jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny i sumak do smaku. Zwiń i ciesz się smakiem!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

  • Poznaj inicjatywę #ENJOYTOGETHER

  • Kto powiedział, że zmywanie musi być nudne? Z naszymi wskazówkami i grami zabawa gwarantowana! A dzięki naszym skutecznym produktom zmywanie to bułka z masłem!

  • Znajdź idealny przepis i spraw przyjemność najbliższym przy kolejnym wspólnym spotkaniu.