Somat Logo

Bakłażan z parmezanem

Składniki
Liczba porcji: 8

  • 3 bakłażany 
  • 1 cebula (biała) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka rozmarynu 
  • 6 łyżek bazylii 
  • 2 łyżeczki oregano (suszone) 
  • 2 łyżeczki tymianku (suszony) 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 750 g pomidorów z puszki (pokrojone w kostkę) 
  • 500 g sera mozzarella 
  • 100 g parmezanu (starty) 
  • oliwy z oliwek

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, duży rondel, patelnia, naczynie do pieczenia, piekarnik

Drobno posiekaj cebulę i rozgnieć czosnek. Z grubsza posiekaj bazylię i rozmaryn. Odmierz odpowiednią ilość oregano i tymianku. Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry.

W dużym rondlu podgrzej trochę oliwy z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut do zeszklenia. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Wrzuć pomidory do rondla i zagotuj.

Dodaj do sosu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez ok. 10-15 minut.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Podsmaż bakłażana przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw.

Pokrój mozzarellę na plastry o podobnej grubości co plastry bakłażana.

W naczyniu do pieczenia ułóż po dwie warstwy bakłażana, mozzarelli i sosu pomidorowego.

Nagrzej piekarnik do 180°C (350°F). Na koniec posyp danie bazylią i parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut, aż danie stanie się złocistobrązowe. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło.

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.