Somat Logo

Makaron z krewetkami, pomidorami i nektarynami

Składniki
Liczba porcji: 2

  • 300 g makaronu 
  • 250 g krewetek 
  • 5 pomidorów 
  • 2 nektaryny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 10 g bazylii 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej roślinny do smażenia 
  • oliwa z oliwek do podania

Naczynia i przybory kuchenne: duży rondel, duża miska, tarka czterostronna, nóż, mała miska, patelnia, łyżka kuchenna

Gotuj makaron przez ok. 8-10 minut w dużym rondlu w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

W tym czasie zetrzyj pomidory na tarce o dużych oczkach. Usuń skórkę i łodyżki.

Do tej samej miski zetrzyj nektaryny, usuwając pestki. Dopraw solą i pieprzem.

Drobno posiekaj czosnek. Posiekaj bazylię na małe kawałki. Krewetki obierz i w razie potrzeby usuń z nich jelito.

Podsmaż krewetki z czosnkiem na oleju roślinnym na średnim lub dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia.

Dodaj makaron oraz sos z pomidorów i nektaryn. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie podgrzej.

Przed podaniem posyp bazylią i pokrop oliwą z oliwek. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.