Sumiennie pokroiłaś, przygotowałaś i upiekłaś. Otwierasz drzwiczki piekarnika, z którego unosi się wspaniały aromat. Nie możesz się już doczekać pierwszego kęsa, jednak ponowne czyszczenie blachy piekarnika jest mniej kuszące. Nie odkładaj jednak tego zadania na później! Pokażemy Ci, jak wyczyścić blachę do pieczenia szybko i delikatnie – tak, abyś, jak najszybciej mogła wrócić do przygotowywania swoich ulubionych potraw.
Niektórzy stawiają na domowe środki, takie jak soda oczyszczona lub sól, podczas gdy inni wkładają blachę do zmywarki lub szorują ją gąbką i płynem do naczyń. Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie blachy piekarnika?
Jeśli na blasze do pieczenia przypalił się tłuszcz, niestety nie unikniesz odrobiny pracy ręcznej. Podczas gdy domowe środki zaradcze działają tylko przy długim czasie namaczania i wysokiej temperaturze, czyszczenie profesjonalnymi detergentami jest znacznie szybsze, łatwiejsze i przede wszystkim skuteczniejsze. W przypadku niewielkich zabrudzeń powlekane blachy do pieczenia można jednak bez problemu włożyć do zmywarki.
Blachy do pieczenia ze stali węglowej lub pokryte powłoką antyadhezyjną są nie tylko chronione przed rdzą, ale jednocześnie łatwiej jest je wyczyścić. W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy ciepła woda i miękka gąbka. Co więcej, możesz je bezpiecznie umieścić w zmywarce (zanim to zrobisz, sprawdź jednak zalecenia producenta).
Podczas czyszczenia aluminiowej blachy do pieczenia należy zachować szczególną ostrożność. Powstrzymaj się od eksperymentowania z domowymi sposobami, ponieważ mogą one doprowadzić do zniszczenia twojej blachy. Zamiast tego postaw na detergent do mycia naczyń, taki jak Pur Power, który należy dodać (zgodnie z instrukcją umieszczoną na etykiecie) do ciepłej wody, namaczając przez kilka minut zabrudzenia.
Niezależnie od tego, czy chodzi o ciasta, czy inne wypieki – na blasze często pozostają uporczywe resztki tłuszczu. Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Zwilż ją mieszanką wody gazowanej z odrobiną płynu do naczyń, a następnie ponownie umieść w piekarniku. Ustaw temperaturę około 100℃ i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i spłucz zabrudzenia bez wysiłku!
Niezależnie od tego, czy blacha jest powlekana, czy wykonana z aluminium, zawsze możesz polegać na wypróbowanych i przetestowanych produktach Somat! Tabletki do zmywarek, takie jak Somat Gold, niezwykle skutecznie czyszczą wszelkiego rodzaju blachy do pieczenia. Ich składniki mają działanie rozpuszczające brud i tłuszcz.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia przy pomocy żelu do zmywarki? Wypróbuj Somat Excellence Duo Gel Pogromca Tłuszczu, który należy wetrzeć w przypalone miejsca i pozostawić na krótki czas, a następnie dokładnie spłukać.
- Zawsze używaj papieru do pieczenia.
- Jeśli to możliwe, czyść blachę do pieczenia po każdym użyciu.
- Do czyszczenia blachy do pieczenia używaj miękkiej ściereczki.
- Nie próbuj usuwać przypalonych plam za pomocą ostrych narzędzi.
Dzięki odpowiedniej wiedzy przypalone resztki jedzenia można bez wysiłku usunąć z blachy do pieczenia. Podczas gdy domowe sposoby zawsze wymagają odrobiny cierpliwości ze względu na długi czas działania, profesjonalne środki czyszczące Somat działają dokładnie i skutecznie, oszczędzając mnóstwo czasu – który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych wypieków.